Mercantec – Midtbyens Gymnasium

Totallösning för alla gemensamma arealer på Danmarks modernaste gymnasium

Mercantec är Viborg kommuns största utbildningsinstitution och erbjuder gymnasiala utbildningar, yrkesutbildningar och över 1 000 olika vuxen- och vidareutbildningar.

Midtbyens Gymnasium är ett toppmodernt och högteknologiskt gymnasium som stod färdigt 2020 med plats för omkring 1 200 elever. Byggnaden har blivit sambandsleden mellan den nya stationsstaden med järnvägsstationen och Viborgs centrum. Högst upp i den imponerande byggnaden hittar du dessutom en takterrass med nätinramad bollplan. Den stilfulla arkitekturen i nära relation med den urbana utomhusmiljön skapar en vacker pärla i hjärtat av staden.

Utmaningen

Behov av en solid och flexibel avfallslösning som kunde passa in i inredningen och tillmötesgå kraven från myndigheterna.

Då gymnasiet präglas av åtskilliga öppna gemensamhetsytor och grupparbetsområden krävde det en genomtänkt totallösning både ute och inne, så att hanteringen av avfallet kunde göras enhetlig. Möblemanget och lamporna är stilrena med nordisk touch, kombinerat med råa betongväggar och trä. Det skulle bryta med designriktningen om materialet i avfallssorteringslösningen inte talade samma språk som resten av inredningen.

From waste to resources

Byggnaden är inredd med många gemensamhetsområden på flera våningsplan, vilket krävde flexibla lösningar som naturligt kunde smälta in i miljön.

Richard, Afdelingschef (Bygningsverksamhet), Mercantec

Affaldssortering til kontor i forbindelse med køkken

Lösningen

The high school opted for a flexible waste solution with bins in the various common areas.

Midtbyens Gymnasium fick en flexibel avfallslösning för placering i de olika gemensamhetsområdena.
Valet föll på en kombination av Modell 867 och Modell 874, så att de kunde sortera i restavfall, papper, plast/glas/metall och matavfall i behållaren med lyftbart lock. Samtidigt valde de att sätta en pantbehållare på varje våningsplan för att tillmötesgå elevernas önskemål om att göra sig av med pantemballage. Avfallssystemen är utrustade med hjul så att de lätt kan flyttas vid rengöring.

Gymnasiet fick också implementerad Modell 713 med 3 fraktioner på sina utomhusarealer och vid entrépartierna. Det var viktigt för dem att få en lösning på alla skolans områden, för att skapa effektiv och enhetlig sortering för både elever och medarbetare. Dessutom var det avgörande att skapa optimala arbetsförhållanden och enhetlig drift för rengöringspersonalen.

From waste to resources

Det var viktigt för oss att göra det så enkelt som möjligt för vår rengöringspersonal att hantera avfallet. Vi måste nog säga att så är fallet.

Richard, Afdelingschef (Bygningsverksamhet), Mercantec

Affaldssortering til kontor i forbindelse med køkken

Framtida förväntningar

Konkreta initiativ inom hållbarhetsstrategi

Mercantec har en tydlig önskan om att implementera flexibla avfallssorteringslösningar på de övriga utbildningsinstitutionerna under loppet av de närmaste åren, eftersom det är ett konkret initiativ inom deras hållbarhetsstrategi.

En av de mest markanta utmaningarna med sortering är mängden av plastpåsar. Rengöringspersonalen lägger ner påsen från en avfallsbehållare i en annan plastpåse på rengöringsvagnen. Detta är en utmaning som Mercantec gärna vill hitta en effektiv lösning på, så att de också kan minimera sin förbrukning av påsar och samtidigt undvika att det hamnar plast i exempelvis papper och metall.

Se hur vi har hjälpt andra med avfallssortering

Vill du höra om lösningar som gör avfallssorteringen enklare?

Kontakta oss och hör mer om hur vi kan hjälpa ditt företag. Vi erbjuder alltid kostnadsfri rådgivning i förhållande till att välja en avfallslösning som matchar dina behov och budget.

Fyll i formuläret och bli kontaktad inom 1-2 arbetsdagar.

Vi arbetar nära tillsammans med en rad återförsäljare i hela Europa. Återförsäljarna erbjuder bland annat konsultbesök och försäljning via webbutik och fysiska butiker.